FASTE LÆSERE

tirsdag den 4. februar 2014

FAST OPHOLD I KØKKENET.

Jeg overvejer at flytte min seng ud i køkkenet -nej pjat, men på det seneste har jeg godt nok tilbragt mange timer der. Pyt, jeg kan jo lide det. 
Her i 2014 har det jo været mit mål al prøve at leve gluten-og laktosefrit, hvilket jo har betydet at jeg selv må bage mit brød. 
Heldigvis er de to brød jeg har fundet frem til, nemme at bage, og holder sig friske i køleskabet i lang tid. 
Jeg er også begyndt at bage knækbrød - og det bliver man jo næsten afhængig af. Selv Jens Peter er vild med det.


Da jeg har haft lidt svært ved at få styr på min morgenmad, bestilte jeg, i sidste uge, en 14-dages kostplan hos Sund-Kost, der sender en 14 dages kostplan til alle måltider for 50 kr.
Jeg har besluttet mig for at følge den her i uge 6 og 7, bl.a. fordi JP er bortrejst mandag-fredag. Rosa og Claus har så til gengæld meldt dered ankomst onsdag-fredag, men aftensmadsforslagene er altså så fine, at de sagtens kan spise med. 

Den første udfordring var at købe ind til den 1. uge, men jeg fik da lavet end indkøbsliste - aldrig har jeg da købt så meget grønt og frugt.
JP fik vist også lidt af et chok da vi nåede kassen, men mange af tingene bliver jo heller ikke brugt på en uge - bl.a. en pose quinoa til 99 kr - men der er også en stor portion. 
Med i indkøbsvognen kom også 2 glutenfri øl -til 25 kr. pr. flaske.
Jamen, det er jo næsten tyveri, så jeg skal på jagt når vi kommer til Tyskland. Der kan de helt sikkert gøre det til en helt anden pris. 

Jeg startede, som sagt, på kostplanen mandag morgen - og her kom den 2. udfordring. 
Ingen kaffe, og 200 g grønt til morgenmad. 
Bare det at skulle lave mad om morgenen, var lidt af en prøvelse. Jeg hører jo ikke til de mest morgenfriske. 
Jeg lavede lidt om på planen. I stedet for 2 blødkogte æg og 200 g grønt, blev det til en omelet af 2 æg, og 150 g grøntsagsrester fra om søndagen.

Som mellemmåltid skulle den have stået på humus og den var selvfølgelig ikke lavet. 
Jeg kunne nu godt mærke, at jeg ikke havde fået morgenkaffen, og havde haft en anderledes morgen, end sædvanligt, så selv om jeg havde sovet længe, måtte jeg have en middagssøvn og sprang derfor også let hen over frokosten. Det blev til et stykke brød, og en portion grøntsager. 

Så nåede jeg til aftensmaden - der blev der også ændret lidt, og man kan måske sige at planen, med de mange ændringer, startede som en fiasko, men jeg er fortrøstningsfuld, for det primære mål - at leve glutenfrit, laktosefri og mere grønt - det er stadig opfyldt. 
Jeg har nu fået lidt mere struktur på maden, og forberedt måltiderne fremadrettet, så tirsdag morgen gik meget bedre. 
Først og fremmest har jeg tilladt mig selv morgenkaffen - og dagen er gået meget bedre. 
Kostplanen bliver brugt vejledende, tilpasset både hvad jeg har købt ind og hvad jeg kan spise, så både morgenmad, frokost og aftensmad lignede det foreslåede. 


Morgenmad Tirsdag

Jeg har endnu lidt svært ved at få plads til mellemmåltider, for der skal jo også være plads til mit daglige juiceindtag. 
Alt i alt er jeg tilfreds med hvordan det går, og nu er det spændende hvad Rosa og Claus synes. 


Aftensmad tirsdag - oksekød med grønt.

Mens jeg har travlt med at finde gode retter, opstår behovet jo for en god kogebog, eller et sted at gemme de opskrifter jeg finder.
Siden jeg har fundet strikkeapp-en "knit-Companion", har jeg tænkt at der måtte findes en kogebogsapp, så jeg gik i gang med at søge på AppStore. 
Her fandt jeg "The Recipe Box" - så nu ved jeg altid hvor mine gode opskrifter er.

12 kommentarer:

 1. Det ser sundt og meget lækkert ud! Pøj pøj med din kostomlægning. Klem herfra

  SvarSlet
  Svar
  1. Det smager også rigtig dejligt, men meget af det kræver godtnok at man lige er et skridt foran.
   Håber på at det giver mig mere energi -i dag har den da været helt i top.

   Slet
 2. Maden ser godt nok lækker ud. Men du har ret i, at det med at skulle i gang i køkkenet om morgenen kræver en hel del mere planlægning end bare en bolle i ovnen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, heldigvis kan meget af det laves i forvejen, men det kræver jo lige at man kigger et par dage frem.
   Det er dog spændende, og jeg kan mærke at det virker.

   Slet
 3. Hjemmebagt knækbrød er simpelthen så godt - især fra ny med en skive brie og en kop kaffe, uhm..

  - Anne

  SvarSlet
 4. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 5. Du får den lige igen, jeg havde lavet en stavefejl ☺.
  Jeg vil gerne bestille en portion af den morgenmad du fik tirsdag, den ser lækker ud.
  Har du kunnet mærke nogen forskel på helbredet eller er det endnu for tidligt?
  Jeg bager også helst vores brød, men det er af andre årsager end dine. Men jeg møder modstand, rigtig meget modstand ☺. Frank har jo hele livet været vant til det hollandske luftbrød og han synes det danske er for bastant, så vi er indgået et kompromis (ligesom jer), Frank får købebrød og jeg bager til mig selv ☺. Marianne, fortsat held og lykke med projektet

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg havde nu nok klaret en stavefejl. ;-)
   Morgenmaden tirsdag - og flere efterfølgende - består af kold, kogt quinoa med bær og frugter i småstykker, hakkede mandler og nødder og en lille skvat agavesirup. Det smager tosse-godt, og den store fordel ved quinoa er at den kan spises - og smager godt - kold, og kan derfor bruges, som her til morgenmad, i salater og i supper. Der findes også rød og sort quinoa, men de har endnu ikke fundet vej til mit køkken.
   Jeg koger et par deciliter, som jeg så har i køleskabet, hvor de sagtens kan holde sig i flere dage.
   Allerede nu kan jeg mærke en stor forbedring. Jeg har en energi uden lige, har tabt 1,5 kg selv om jeg spiser meget, og jeg synes også at min hud er blevet pænere.
   Nu skal jeg bare lige vænne mig til at det er ok at blive træt. Normalt har jeg jo været konstant træt, og det er derfor - endnu - en negativ følelse, som jeg lige skal have vendt, men det kommer nok.
   Jeg fortsætter med min glutenfri kost og masser af frisk grøntsags- og frugtjuice. Det kræver endnu en hel del planlægning, men jeg har jo heldigvis tiden til det.
   Knus fra Marianne.

   Slet
 6. Det ser rigtigt lækkert ud alt sammen. Der er intet der kan slå hjemmebag og knækbrød er hurtigt at lave ligesom nøddebrød, som jeg har helt for mig selv her i huset. Det indeholder kun alle former for nødder, lidt olie og æg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, Pia, min mand er heller ikke vild med mit brød med nødder og mandler - især ikke når det er det rigtige stenalderbrød. Mit grovbrød kan han godt spise, men da han kun spiser brød herhjemme i weekenden og ferier er det jo heldligvis ikke det store problem.
   Han kan rigtig godt lide mit knækbrød og de sidste par kager - æblemuffins og æblekage med smuldredej er han helt vild med, så også lidt sundhed til ham.

   Slet
 7. Hej Marianne. Har lige fundet din blog - der er så mange spændende ting jeg kunne kommentere - nu blev det lige her.
  Jeg har netop overstået en 28 dages kur der kun var minimalt skrappere end din. Hold ud; det betaler sig!! Og når vi har "syndet af" skal vi tilbage igen - dog knapt så skrapt :-)
  Til Info kan man hos REMA1000 købe "brødblandinger" hvor der blot skal tilsættes æg og olie. De er RIGTIG gode og hurtige. Jeg har ikke prøvet kikse-posen men tænker man kan erstatte foreskrevet mel med ris- eller majsmel. Jeg kan kun anbefale - selv kæresten er begyndt at bage her i huset - han rører det bare sammen i formen og det fungerer fint.
  Kærlig hilsen Henriette

  SvarSlet