FASTE LÆSERE

tirsdag den 18. december 2012

JULETRÆET MED SIN PYNT

16. Dec.
GRANTRÆET I STUEN.

Danmarks første juletræ stod i 1808 på herregården Holsteinsborg på Sjælland. Københavns første juletræ med lys blev tændt i 1811 hos den unge holstenske præstesøn Martin Lehman, der bragte barndomsskikken med sig fra Tyskland, hvor den oprindelig opstod.
Først i begyndelsen af 1900tallet blev juletræsskikken landsdækkende i Danmark."


17. Dec.
TOPPYNT PÅ TRÆET

"Det meste toppynt symboliserer frugtbarhed, altså Jesu fødsel. Toppynt på de fleste danske juletræer er en stjerne, Betlehemstjernen, der stod over stalden hvor Jesus-barnet kom til verden"

18. Dec.
TROMMER OG FLAG PÅ TRÆET.

"Den stærke fædrelandsfølelse der  greb landet efter Treårskrigen 1848-50 og krigen i  1864 satte sit præg på den danske jul.  ....
I sangen  "højt fra træets grønne top" , udgivet i 1848, finder vi som julepynt  de militære og nationale symboler.
I forbindelse med afstemningen 1920 om Sønderjyllands tilhørsforhold og igen efter Befrielsen 1945 gik en national vækkelse atter over  landet, så mængden af dannebrogsflag prydede træerne og dannede mode."


Juletræet har de sidste par år været det store samtaleemne i familien. Vi har altid haft et stort træ, men jeg ville så gerne have et meget mindre. Her nedlægger Rosa og Kristine dog veto - men det er blevet lidt mindre.
Vi pynter træet lillejuleaften - hygger os med julemusik og godter og har en dejlig aften.

Da pigerne var små, blev de puttet i seng og julemanden kom og pyntede træet - og juleaftens dag om morgenen startede med en lille morgengave og sangen "Juletræet med sin pynt" - for mig er det juletræets sang
"Kurve, kugler, fugle, flag op og ned og for og bag."
Vi har både elektriske og levende lys på træet - juleaften tændes de levende - i dag hånddryppede lys fra Danmission - da pigerne var små brugte de noget af dagen på selv at lave lys af bivoks.

Oscar har efterhånden vænnet sig til træet - den første jul morede han sig gevaldigt med at klatre op af stammen - helt op i toppen og så lade sig falde ned, men efter at blive jagtet med vandpistol har han lært at lade det stå - nu nyder han at ligge under det og leger lidt med det nederste pynt - heldigvis, for jeg tror ikke træet ville kunne bære en 7 kg tung kat.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar